EquiSchools is een project van Movemen (vzw Zijn – Beweging tegen Geweld en RoSa vzw – Kenniscentrum voor gender en feminisme) waarin samen met secundaire scholen werd gewerkt aan een omgeving waar gendergelijkheid en gelijke kansen centraal staan, met het oog op de preventie van geweld. EquiSchools wordt mogelijk gemaakt met de steun van Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers.

Aanpak

Het EquiSchools project is het vervolg op het Europese EQUI-X project van 2018-2019 met een specifieke focus op jongeren ouder dan 15 jaar die een arbeidsfinaliteit- of dubbele finaliteitsrichting volgen en naar school gaan in een stedelijke context.

In vijf Vlaamse secundaire scholen legden we een intensief traject af met zowel jongeren als leerkrachten, leerlingbegeleiders en directie.

Per school kreeg één klas de kans om deel te nemen aan een reeks workshops van ongeveer 24 lesuren, begeleid door twee van onze enthousiaste trainers. Centraal stond daarin de promotie van gendergelijkheid, de strijd tegen ongelijkheid en discriminatie en de preventie van geweld. Daarbij hadden we bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van positieve en niet-gewelddadige modellen van mannelijkheid.

Op het einde van het traject creëerden de jongeren zelf een bewustmakingscampagne op school omtrent een zelf gekozen onderwerp dat hen nauw aan het hart lag.

Over het project

Op basis van deze ervaringen ontwikkelden we de EquiSchools handleiding die leerkrachten en jeugdwerkers in staat stelt om zelfstandig met het programma aan de slag te gaan.

We boden bovendien per school een ondersteuning op maat aan voor betrokken leerkrachten, leerlingenbegeleiders en directie zodat we een stap dichter stonden bij een schoolcultuur waarin gendergelijkheid en gelijke kansen centraal staan en waar geweld geen plaats heeft.

Jongerenparticipatie centraal

Doorheen alle stadia van dit project hechtten we veel belang aan de stemmen van jongeren. Onze jongerenadviesraad tilt dit project tot een hoger niveau met hun waardevolle input en advies over de inhoud en het verloop van het project.

Daarnaast nemen de deelnemers aan de workshops een actieve rol op door zelf met ideeën te komen voor een bewustmakingscampagne én die ideeën ook in werkelijkheid om te zetten.

Handleiding

Voor wie?

Professionals die met jongeren werken in een stedelijke context. De workshops zijn specifiek ontwikkeld voor jongeren vanaf 16 jaar die een arbeidsfinaliteit- of dubbele finaliteitsrichting volgen.

Wat?

Een handleiding gericht op educatie en reflectie waarmee je als professional autonoom aan de slag kan om een traject samen te stellen voor de promotie van (gender)gelijkheid en de preventie van (gendergerelateerd) geweld.

Thema’s

  1. Gender

  2. Netwerk & Zorg

  3. Emoties

  4. Identiteit & Discriminatie

  5. Relaties

  6. Seksualiteit

  7. Seksueel geweld

  8. Geweld

Per thema vind je enerzijds wat achtergrondinformatie terug en anderzijds enkele compleet uitgewerkte workshops om  er samen met de jongeren mee aan de slag te gaan. De opbouw ervan is zorgvuldig gekozen en de kracht  van het programma schuilt in de duur en intensiteit van het traject.

Afsluiten van een traject doe je steeds met het creëren van een bewustmakingscampagne.

De handleiding zit bovendien boordenvol lees- en kijktips, infobladen, nuttige links en handige richtlijnen die je helpen omgaan met uitdagende situaties.

Ben jij ook benieuwd naar wat de EquiSchools handleiding allemaal te bieden heeft? Vraag nu jouw gratis digitaal exemplaar aan.

Belangrijkste lessen

Na afloop van het project verzamelden we de belangrijkste lessen die we konden trekken in een kort overzicht. Voor dit overzicht lieten we ons inspireren door de waardevolle input die we kregen van onze EquiSchools trainers én de conclusies uit het evaluatieonderzoek.

Neem zeker een kijkje en haal het meeste uit jouw EquiSchools traject!

Campagne

Jongeren worden nog te vaak geconfronteerd met gendergeweld op openbare plaatsen. Verschillende jongeren in Vlaanderen bedachten daarom een campagne tegen gendergeweld. De campagne ontwikkeld door de leerlingen van het 3 de jaar Restaurant/Keuken van de RHIZO Hotelschool (2021-2022) wordt nu over heel Vlaanderen verspreid met de hulp van MoveMen en Gelijke Kansen Vlaanderen.

“Niet alles dat we onder ogen zien kan veranderd worden, maar niets kan veranderd worden totdat we het onder ogen zien”

- James Baldwin