We moeten het over onze jongens hebben
apr
3

We moeten het over onze jongens hebben

We moeten het over onze jongens hebben 
Donderdag 3 april  | 19:30 |  deBuren, Brussel

Het succes van de Netflix-serie Adolescence heeft het debat over de gevaren van de manosfeer aangewakkerd. Wereldwijd staan jonge mannen steeds negatiever tegenover gendergelijkheid en de democratische rechtsstaat. Is dit tij nog te keren en zo ja hoe?

Adolescence volgt een 13-jarige jongen die onder invloed van een totaal verwrongen idee van mannelijkheid een meisje vermoordt. De serie raakt aan bredere trends: feminisme, veranderende opvattingen over genderidentiteit en #MeToo dagen patriarchale structuren uit, terwijl influencers als Andrew Tate oproepen tot herstel van mannelijke dominantie – desnoods met geweld. 

Die boodschap vindt steeds meer gehoor. Een recente studie toonde aan dat jonge mannen geweld tegen vrouwen minder problematisch vinden dan hun vaders en grootvaders, eerder was dat omgekeerd. 

We moeten het dus over onze jongens hebben. En snel!

Volgende week donderdag bij deBuren. Met auteur Nienke 's Gravemade, die op Instagram satirische content maakt over de manosfeer, toxic masculinity en sluimerend conservatisme, met Eva Hofman techjournalist bij De Groene Amsterdammer die afdaalde in de manosfeer en Karim Shatla, die als jeugdwerker elk dag tussen de jongeren staat. Michiel van der Padt (leraar en jonge vader) brengt een column op het podium, Douwe Haenen (programmamaker) modereert. 

Evenement bekijken →
Lunchwebinar Mannelijkheid, gendergelijkheid & geweld in detentie
apr
28

Lunchwebinar Mannelijkheid, gendergelijkheid & geweld in detentie

Lunchwebinar Mannelijkheid, gendergelijkheid & geweld in detentie

De Vrouwenraad organiseert een lunchwebinar over het MoveMen Project M, een innovatief en evidence-based traject dat mannen in detentie betrekt bij het kritisch nadenken en in gesprek te gaan over gender, relaties en seksueel en familiaal geweld.

Koen Dedoncker (MoveMen/Beweging tegen Geweld vzw Zijn) stelt Project M voor. Dit programma biedt een veilige plek waar deelnemers hun masker kunnen afzetten, zichzelf kunnen zijn en in alle openheid kunnen praten. Project M creëert zo niet alleen bewustwording, maar ook een ruimte van steun, rust en menselijkheid.

We bekijken tijdens dit lunchwebinar het verband tussen geweld en structurele ongelijkheden, machtsverhoudingen binnen relaties en sociale constructies van mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Evenement bekijken →

Lezing en sofagesprek ‘Tradwives & the Manosphere’
mrt
25

Lezing en sofagesprek ‘Tradwives & the Manosphere’

Lezing en sofagesprek ‘Tradwives & the Manosphere’

Op dinsdag 25 maart organiseert GemmA een inspirerende avond over Tradwives & the Manosphere. Deze 2 actuele thema's geven een interessante inkijk in genderrollen en online subculturen. Verwacht diepgaande gesprekken en boeiende analyses over de impact van deze bewegingen op genderverhoudingen en de samenleving.

Vanuit MoveMen sluit Ciska Hoet (directie RoSa vzw) aan bij het panelgesprek.

Programma

  • 16 tot 16.30 uur: Welkomstmoment met kleine vegetarische maaltijd

  • 16.30 tot 17 uur: Inleiding door sociologe Nella Geurts

  • 17 tot 18 uur: Sofagesprek met onder andere Sarah De Coster (Femma) en Ciska Hoet (directie van RoSa vzw)

  • 18 tot 18.45 uur: Interactieve Q&A, waar je in gesprek kan gaan met de sprekers. 

Evenement bekijken →
De strijd tegen online misogynie
dec
14

De strijd tegen online misogynie

De strijd tegen online misogynie (Festival van de gelijkheid)

Ooit waren Hollywoodsterren en popzangers de rolmodellen van onze jongeren, vandaag zijn het vooral influencers die via sociale media de aspiraties van jonge mensen vorm geven. Gebrek aan moderatie en regelgeving, maar ook algoritmes die echokamers versterken en steeds extremere boodschappen pushen, leiden ertoe dat problematische figuren zoals Andrew Tate veel jongens en jonge mannen bereiken. Hun boodschappen over mannelijkheid en over vrouwen zijn op zijn minst verontrustend te noemen. Bovendien vergroten ze de kloof tussen jongens en meisjes waarbij jongens steeds conservatiever worden en het ook steeds minder goed doen op school terwijl voor hun vrouwelijke leeftijdsgenoten het omgekeerde geldt.

Welke evoluties zien we in de online leefwereld van jongens en wat is de impact daarvan op hun gendernormen? Hoe kunnen we als samenleving de strijd aangaan tegen online misogynie? En welke rol kunnen positieve mannelijke rolmodellen spelen in deze strijd?

Panelleden: Jozefien Meijer, Kubra Mayda, Wouter Van Hooydonk, Mohssine Ben Messaoud
Moderator: Ciska Hoet

Evenement bekijken →
Ontbijtsessie vaders weten waarom
nov
20

Ontbijtsessie vaders weten waarom

“Vrouwenemancipatie is ondertussen verder geëvolueerd. De wetgeving
en publieke opinie rond vaderschap blijven hangen in de jaren ’70.”

– medewerker Amal vzw

Vaders hebben het recht om te zorgen, maar in de praktijk stuiten ze op allerlei hindernissen. Denk aan ongelijk vaderschapsverlof, een aanpak gebaseerd op genderstereotypen tijdens zwangerschaps- en gezinsbegeleiding, en een gebrek aan informatie over opvoedingsondersteuning. Ook in 2024 worden vaders vaak nog gezien als de ‘tweede’ ouder.

Voor vaders met een migratieachtergrond is de uitdaging zelfs nog groter. Zij proberen een balans te vinden tussen culturele verwachtingen, de zorg voor hun gezin en het bieden van stabiliteit. Dit terwijl ze tegen maatschappelijke vooroordelen vechten om zichzelf te bewijzen als zorgzame vaders.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat vaders de ruimte krijgen om te zorgen? Moderator Raf Njotea praat tijdens de ontbijtsessie ‘Vaders Weten Waarom’ met experts Mohammed Mansouri (Odisee), Khalid El Hatri (Young Fenix) en Oscar Gonzalez (Agentschap Integratie en Inburgering). Ze bespreken de behoeften van vaders en de complexiteit van vaderschap, vooral binnen een migratiecontext. De sprekers reiken oplossingen aan voor professionals om een dienstverlening beter af te stemmen op vaders en roepen beleidsmakers op om een wetgevend kader te creëren dat vaders de ruimte geeft om hun rol als zorgende ouder te vervullen.

De ontbijtsessie is gratis, inschrijven is verplicht.

Evenement bekijken →
Hoe kunnen we mobiliseren voor en door mannenemancipatie?
nov
19

Hoe kunnen we mobiliseren voor en door mannenemancipatie?

Hoe kunnen we mobiliseren voor en door mannenemancipatie?

We leven op verschillende vlakken in onzekere tijden; veel traditionele verhoudingen waaronder gender zijn in relatief korte tijd instabiel geworden. Oude mannelijkheid wordt, terecht, steeds meer bevraagd, en een goed mainstream alternatief is nog niet gemeengoed. Dit zadelt mannen op met onzekerheid over hun identiteit, de rol en positie die ze nog wel mogen hebben. Een deel van de samenleving grijpt in deze onzekerheid angstig terug op extra traditionele waarden die schijn-antwoorden bieden. En dit wordt gebruikt en misbruikt door stemmingmakers, politici en influencers. De gevolgen hiervan hebben grote impact op persoonlijk en politiek vlak.

Tegelijkertijd biedt het feit dat deze traditionele verhoudingen in verandering zijn ook mogelijkheden om juist fijnere en gelijkwaardige gender-relaties, persoonlijke groei en een mooiere wereld te creëren. Om dit te bereiken is het nodig om hoopvolle, echte antwoorden te bieden. Op deze Open Space Technology-dag zullen we samen praten over hoe het centraal stellen van en werken aan mannelijkheid zo’n hoopvol antwoord voor zowel moderne onzekerheden als eeuwenoude problemen kan zijn. Door gesprekken over mannelijkheid de centrale te plek geven die het verdient, kunnen we mooie bijdragen leveren aan oplossingen op persoonlijk en maatschappelijk vlak. En juist met dit antwoord in zowel individuele gesprekken als op grotere schaal, kunnen we een stap zetten in mensen mobiliseren voor duurzame verandering.

Maar hoe bereik je mensen op of via dit onderwerp? Hoe ga je nou zulke gesprekken aan? Wanneer, waar en met welke insteek doe je dat, en wat werkt? Hoe zorgen we dat dagelijkse, echte impact op verschillende vlakken bijdraagt aan een keten van veranderingen? Welke rol hebben wij daar in te spelen en wat hebben we nodig om zo’n verandering te bewerkstelligen?

Deze dag is er ruimte voor iedereen om ervaringen en visies te delen over onderwerpen waar we gedeelde interesse in hebben. Samen kijken we hoe we via het onderwerp ‘mannelijkheid’ mensen kunnen mobiliseren voor een duurzame bijdrage aan een betere wereld. Dus kom, praat en organiseer mee aan gezondere mannelijkheid als antwoord op de onzekerheid van deze tijd!

Open Space Technology

We richten de dag in op basis van Open Space Technology: een inspirerende participatieve methode voor grote bijeenkomsten, op basis van de ervaring dat bij conferenties de pauzes het meest waardevol zijn: dan worden de gesprekken gevoerd die het belangrijkst zijn voor de deelnemers. We maken op 19 november de hele dag ruimte voor die gesprekken. Je leest hier meer over process facilitation als transformative en feminist practice.

Dat betekent: aan het begin van de dag bepalen de deelnemers wat er op de agenda komt. Je kan inbrengen wat jij belangrijk vindt, of niets inbrengen en deelnemen aan gesprekken die door anderen zijn geïnitieerd. Gedurende de dag zijn er in een aantal rondes in verschillende ruimtes sessies over verschillende onderwerpen die door deelnemers zijn ingebracht. Aan het einde van de dag verzamelen we de verslagen van al die sessies en kan iedereen zien wat er allemaal is gebeurd.

Na de bijeenkomst ontvang je een (foto)verslag. Met de inspiratie en contacten die je bij de bijeenkomst opdoet mag ieder doen wat die wil, voor zover mogelijk wil Emancipator graag samenwerken om goede ideeën te realiseren. Hoe dan ook organiseren we volgend jaar weer een Open Space-bijeenkomst.

> Lees hier het verslag van de Open Space 2023.

> Op 18 november bieden we een introductie in Open Space Technology en Whole Person Process Facilitation, en dan bereiden we samen de bijeenkomst van de dag erna voor.

> Op 26 november organiseren we nog een halve dag Open Space Action Day, waar we de gesprekken van deze bijeenkomst samen gaan omzetten in actie. Daarover hier meer.

Voor wie is deze bijeenkomst?

Deze bijeenkomst is voor iedereen die geïnteresseerd is in mannenemancipatie en het betrekken van jongens, mannen en mannelijkheid bij de oplossing. Voor professionals, beleidsmakers, sleutelfiguren, activisten, changemakers, ambtenaren, jongerenwerkers, onderzoekers, enzovoort, die werken met jongens en mannen of die zich bezighouden met emancipatie, feminisme, het voorkomen van gendergerelateerd/seksueel geweld, gelijkwaardig ouderschap, lhbtqia+-emancipatie, persoonlijke ontwikkeling, seksualiteit, enzovoort.

Werk je met jongens en mannen en wil je graag leren hoe je met hen in gesprek kan gaan over (nieuwe invullingen van) mannelijkheid? Werk je aan onderwerpen gerelateerd aan emancipatie/gender/feminisme en wil je jongens, mannen en mannelijkheid deel van de oplossing maken? Zie je hoe moeilijk jongens en mannen het hebben en wil je mannenemancipatie deel van de oplossing maken van hun problemen? Vind je dat mannen meer mens mogen worden en wil je daarover met anderen in gesprek? Dan is dit event voor jou.

Waar & wanneer?

Dinsdag 19 november, van 10.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur) tot 18.00 uur, bij NoLimit: Geldershoofd 80, Amsterdam. Wij zorgen voor koffie, thee, lunch. Gratis deelname.

Aanmelden

Meld je aan via het formulier hieronder. Let op, als je je hebt aangemeld verwachten dat je komt (met name i.v.m. de catering). Kan je toch niet komen meld je dan tijdig af, uiterlijk een week van tevoren, anders zijn we helaas genoodzaakt gemaakte kosten in rekening te brengen.

De locatie is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. We zorgen in de catering voor voldoende veganistische opties. Heb je andere wensen of noden laat het ons dan weten via het formulier.

Evenement bekijken →
Inspiratiedag Mannelijkheid en detentie
nov
19

Inspiratiedag Mannelijkheid en detentie

Beste collega,

We nodigen u graag uit op de inspiratiedag rond 'mannelijkheid en detentie'.

Op deze dag gaan we dieper in op complexe masculiene aard van de gevangenissetting. We bekijken de manier waarop gender en meer bepaald mannelijkheid een rol speelt in crimineel gedrag en gaan dieper in op de rollen en hiërarchie in de gevangenis die direct gerelateerd zijn aan mannelijkheid.

We stellen project M voor, waarbij het werken rond mannelijkheid in detentie centraal staat. We laten u kennis maken met de methodieken die met de steun van het Federaal Gelijke Kansenbeleid in trajecten met gevangenen in de gevangenis van Brugge, Ruiselede en Gent werden ontwikkeld. Ook laten we enkele deelnemers zelf aan het woord over hun ervaringen.

Praktische info

  • Datum: dinsdag 19 november 2024 van 10u tot 17u

  • Locatie: BIP Meeting centre | Koningsstraat 2-4, 1000 Brussel 

  • De inspiratiedag is gratis (lunch inbegrepen)

  • Elke deelnemer ontvangt de handleiding van project M om zelf aan de slag te kunnen gaan

Heel graag tot dan!

Evenement bekijken →
Symposium ‘Kinderen in Beeld’
okt
31

Symposium ‘Kinderen in Beeld’

Symposium 'Kinderen in Beeld'
Op het symposium 'Kinderen in beeld'  presenteren we de aanpak voor identificatie en bereikbaarheid van kwetsbare kinderen waarvan hun vader gedetineerd is. We reiken inzichten aan over de noden en behoeften van deze kinderen, en welke ondersteuning ingezet is. We reiken ook aan wat nog nodig is voor de ontwikkeling van een landelijk handelingskader en netwerkaanpak voor professionals voor het vroegtijdig en preventief versterken van beschermende factoren zodat de psychosociale ontwikkeling van de betrokken kinderen bevorderd wordt.

Samenwerking
Het project Ouder in Detentie is een uniek project waarbij diverse organisaties in het Zorg- en Veiligheidsdomein samenwerken op het thema ‘Ouderschap en Detentie.’ Het project heeft als partners Avans Hogeschool, de Penitentiaire Inrichting Dordrecht en Vught, de gemeente Breda en Den Haag, Exodus Nederland en het Expertisecentrum K I N D, Ouder en Detentie. Avans Hogeschool, met name de lectoraten Transmuraal Herstelgericht Werken en Geweld in Afhankelijkheidsrelaties, treden op als onderzoeksleider. Dit project wordt gesubsidieerd door ZonMW.

Aanmelden 28 november
Kom naar dit symposium op 28 november en denk mee vanuit het oogpunt van kinderen met een ouder in detentie. U bent van harte welkom!

Evenement bekijken →
X-Men closing event: Round Table on Youth at Risk and Masculinities
mei
23

X-Men closing event: Round Table on Youth at Risk and Masculinities

X-Men closing event: Round Table on Youth at Risk and Masculinities

Op 23 mei komen onze Europese partners het X-Men project voorstellen in de Beursschouwburg in Brussel. Het gaat om een project waarbij binnen Spanje, Portugal en Kroatië met de ondersteuning van MoveMen methodieken werden ontwikkeld en getest om met kwetsbare jongeren binnen de context van instellingen en asielcentra in gesprek te gaan over mannelijkheid, gender en geweld.

Dit is een Engelstalig event. Het volledige programma kan je hieronder vinden.

Evenement bekijken →
Panelgesprek vaderschap, mannelijkheid, & zorg
dec
16

Panelgesprek vaderschap, mannelijkheid, & zorg

Panelgesprek vaderschap, mannelijkheid, & zorg

op Festival van de Gelijkheid

In het panelgesprek Vaderschap, mannelijkheid en zorg gaan we dieper in op de manier waarop zorg vandaag gedefinieerd wordt, hoe ideeën rond mannelijkheid hierbij een rol spelen en hoe werkregimes en verlofstelsels zoals het geboorteverlof bijdragen aan het al dan niet opnemen van zorgtaken en het invullen van vaderschap. We nodigen hiervoor Enoch Derby, Julie Van Garsse, Thomas Demyttenaere en Kathleen Emmery uit. Ciska Hoet modereert het gesprek. Het panelgesprek wordt georganiseerd door RoSa vzw, vzw Zijn en MoveMen.

Praktische informatie

Wanneer: 16 december 2023 – 13u30 - 15u00

Waar: Dansstudio, Gent

Evenement bekijken →
Over vaders congres
nov
16

Over vaders congres

Over vaders congres

Wil je als professional aan de slag gaan rond het thema vaders? Noteer dan 16 november 2023 in uw agenda. Ontdek de betekenis van betrokken vaderschap en hoe je vaders met diverse achtergronden effectief kunt bereiken binnen je organisatie of kinderopvanginitiatief.

Benieuwd naar enkele van de onderwerpen? De eerste 1000 (vader)dagen, mentale gezondheid, rouw- en verliesproces, vaders en migratie, ...

Je krijgt de kans om verschillende sprekers te horen en keuzeworkshops bij te wonen. Aansluitend kan je genieten van muzikale optredens en een fototentoonstelling van fotografe en televisiemaakster Lieve Blancquaert.

Praktische informatie

Wanneer: 16 november 2023 – 9u00 - 16u00

Waar: Herman Teirlinck Gebouw – Brussel

Dit congres is een samenwerking van Het Lerend Netwerk Vaders, De SLOEP – i-mens en Gelijke Kansen Vlaanderen.

Evenement bekijken →
Slotevent Project P: Papa Brunches
jun
13

Slotevent Project P: Papa Brunches

Slotevent Project P: Papa Brunches

Werkt u met jonge gezinnen in de eerste 1000 dagen en wil u graag papa's meer betrekken? Dan bent u van harte uitgenodigd op het Slotevent van Project P.

Dit gaat door op dinsdagvoormiddag 13 juni 2023.

Met dit project ontwikkelden en testen MoveMen en CAW Boom Mechelen Lier een innovatieve methodiek voor groepsgesprekken met (aanstaande) papa’s.

Deze reeks Papa Brunches werd voorafgegaan door een vooronderzoek en gevolgd door een evaluatie-onderzoek.

Kom er alles over te weten, leer de gespreksmethodieken kennen en hoor ervaringen van begeleiders en deelnemers op dit gratis event op dinsdagvoormiddag 13 juni.

9:00: koffie staat klaar

9:30: start van het Slotevent

12:30: Netwerk lunch

14:00: einde

Het event is gratis, Inschrijven kan via onderstaande link.

We kijken ernaar uit u dan te zien en te spreken!

Evenement bekijken →
Ouderkracht: Opvoeden is een duobaan!
mei
21

Ouderkracht: Opvoeden is een duobaan!

Ouderkracht: Opvoeden is een duobaan!

Een denkdag over de rol van vaders en moeders met een migratieachtergrond bij de opvoeding van kinderen.

In de meeste culturen wordt voor de opvoeding van de kinderen vooral gekeken naar de moeder. Zij is degene die het kind ter wereld brengt, voedt en instaat voor de zorg en affectie. De vaderrol concentreert zich dan weer voornamelijk voor het zorgen voor inkomen en de verdediging van het gezin. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in het multiculturele verenigingsleven vooral moedergroepen actief zijn. En het moet gezegd, moeders ervaren veel steun en kracht door hun ervaringen en problemen te delen met lotgenoten. Ze verzamelen goede tips en tricks om hun kinderen het beste te kunnen bieden. 

Maar kinderen hebben ook vaders nodig, als rolmodel, als iemand die bij hen is als ze opgroeien, die met hen speelt en sport. Helaas staan vaders er al te vaak alleen voor. Past het niet binnen de heersende machocultuur zich kwetsbaar op te stellen en wordt er met andere vaders maar zelden gesproken over wat het betekent vader te zijn. Of over leuke en minder leuke momenten die ze beleven met hun kinderen.

Stilaan komt er echter verandering en ontstaan er initiatieven waar vaders samen komen, zich organiseren en samen nadenken over hoe ze hun vaderrol een goede invulling kunnen geven.

Het Internationaal Comité vzw heeft samen met Avansa vzw het initiatief genomen om het project ‘Vaderkracht’ op te starten. Een enthousiaste groep van vaders neemt hieraan deel.  Ook in Nederland bestaan er moedergroepen, en recent ook vadergroepen. Er beweegt dus iets. En dat willen we een duwtje in de rug geven op de denkdag: Ouderkracht: Opvoeden is een duobaan. Een dag dat we vaders en moeders stil laten staan bij het samen opvoeden van hun kinderen en hen in dialoog brengen hierover.

Evenement bekijken →
Expo: Phallus. Norm & Vorm.
mrt
24
naar 8 jan

Expo: Phallus. Norm & Vorm.

Expo: Phallus. Norm & Vorm.

Van 24 maart 2022 tot 8 januari 2023 kan je in het Gents Universiteits Museum (GUM) de Expo Phallus. Norm & Vorm bezoeken.

Over de expo:

De penis is overal. Waar mensen zijn, duikt de vorm op: in oeroude grottekeningen, in kunst, op een wc-deur of social media. In wetenschappelijk onderzoek komt het mannelijke lid ook uitgebreid aan bod. De vrouwelijke genitaliën krijgen een bescheiden bijrol. Terecht? Of sluipen maatschappelijke normen (on)bewust het onderzoek binnen?

In PHALLUS. Norm & Vorm richten wetenschappers en kunstenaars de blik naar beneden. Is de penis baas over de voortplanting? Zijn seksspeeltjes het resultaat van wetenschappelijk onderzoek? Maakt de fallus de man, of net niet?

Voor secundaire scholen is er ook een educatief aanbod beschikbaar.

Evenement bekijken →
Panelgesprek: masculinities nocturne #4
mrt
11
naar 12 mrt

Panelgesprek: masculinities nocturne #4

Deze laatste Masculinities Nocturne sluiten we feestelijk. Verwacht je aan een avondvullend programma met een screening van de film 'The Life of Fathers', een panelgesprek over 'Power, Patriarchy & Space', leen Artist Talk van Liz Johnson Artur, live muziek door Bryn en een afterparty i.s.m. Vice

Jaouad Alloul is je host voor de avond. De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open en in het FOMU-café kan je iets eten en drinken.

Programma:

  • 19u: Deuren

  • 19u30: Film 'The Life of Fathers'

  • 20u: Panelgesprek 'Power, patriarchy & space'

  • 21u00: Live music Bryn

  • 21u30: Artist talk Liz Johnson Artur

  • vanaf 22u30: Afterpary i.s.m. Vice

De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open.
Plaatsen zijn beperkt, vooraf reserveren is aanbevolen.

Panelgesprek: power, patriarchy & space

Hoe patriarchaal zijn onze instellingen en de kunstensector? Wie heeft de macht en wie neemt ruimte in?

De panelleden onderzoeken hoe macht herverdeeld kan worden en hoe we samen constructief kunnen bouwen aan inclusiviteit. Dat houdt ook in dat we veiliger ruimtes creëren waarin witheid en gender geen dominante factoren zijn.

Moderator Layla El-Dekmak gaat het gesprek hierover aan met Fatima-Zohra Ait El Maâti, Moussa Don Pandzou en Marwan Magroun.

Evenement bekijken →
Inspiratiedag: FATHERHOOD STORIES – Waka Waka Generation
mrt
11

Inspiratiedag: FATHERHOOD STORIES – Waka Waka Generation

FATHERHOOD STORIES - Waka Waka Generation

"Vaderschap gaat over de relatie tussen een man en zijn kind(eren). Een relatie met zowel sociale, emotionele, juridische als biologische lagen."

Wat zijn de stereotypen en vooroordelen die bestaan over vaders van Afrikaanse origine en culturen? Hoe staan we daar, als zoon, dochter en partner tegenover? Bestaan er ‘good practices’ en/of rolmodellen?  

Met deze vragen en in samenwerking met heel wat partners ging Waka Waka Generation een heel jaar aan de slag. Samen met vaders met een migratieachtergrond zochten ze naar de mogelijke oorsprong van negatieve stereotypering. Op deze inspiratiedag blikken we samen terug en delen zij hun bevindingen. Welke verhalen hebben we ontdekt, welke noden formuleren vaders met een migratieachtergrond en hoe kunnen we voor een beter vangnet zorgen?  

Verwacht je aan een inspirerende dag met gesprekken en ontmoetingen. Als kers op de taart ontsluit en lanceert Waka Waka de Toolbox ‘What About Fatherhood’ aan het publiek. Deze Toolbox bevat een verzameling verhalen van vaders met een migratieachtergrond gebracht d.m.v. podcasts, (video)portretten, methodieken en getuigenissen rond het thema ‘vaderschap’. Een bundeling die een blik biedt in de leefwereld van vaders met een migratieachtergrond en hun rol in de samenleving. Een bruikbare tool om met verschillende doelgroepen aan de slag te gaan rond het thema.  

In de namiddag is er tijd en ruimte voor verdieping en krijgen de deelnemers de keuze tussen 3 workshops rond de thema’s ‘partnerkeuze’, ‘opvoeding’ en ‘onderwijs’.  

In samenwerking met ARSENAAL/LAZARUS, Waka Waka Generation, Stad Mechelen en ROOTS. 

Evenement bekijken →
Gender in de mix
mrt
10

Gender in de mix

Gender in de mix

We zijn nog al te vaak geneigd om in de strikt, klassieke tweedeling man/vrouw te denken. Nochtans valt er buiten deze archetypische tegenpolen een heel spectrum aan biologische en seksuele identiteiten te exploreren.

Jaouad Alloul (moderator) gaat in gesprek met Piet Hoebeke, Joppe De Campeneere, Uwi Van Hauwermeiren en Emmanuelle Verhagen over genderidentiteit, genderexpressie, seksuele voorkeur, biologisch  geslacht en seksuele drift. Een warm pleidooi voor meer bewustwording en aanvaarding.

Sprekers:

Kunstenaar & ondernemer Jaouad Alloul is een artistieke kameleon bij uitstek. Opgeleid als banketbakker zette hij zijn eerste stappen op het podium als drag queen. Vele jaren later heeft hij zich ontpopt tot de verhalenverteller die hij vandaag is. Zingen, acteren, dansen, presenteren, regisseren, fotografie, film, kunst & mode zijn voor hem één grote speeltuin. Jaouad draagt verschillende identiteiten in zich, die hij graag uit via zijn activisme en ondernemerschap. Als geen ander speelt hij met het thema gender, controversiële thema’s gaat hij niet uit de weg. Zo wordt hij vaak als ervaringsdeskundige gevraagd rond thema’s als gender, seksualiteit, religie en migratie.  

Piet Hoebeke is hoofd van het departement Urologie aan het UZ Gent. Zijn expertise ligt vrnl. in pediatrische urologie en urogenitale reconstructie. Hij is decaan van de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen aan de UGent. Daarnaast is hij redacteur van het Journal Pediatric Urology en auteur en co-auteur van 285 A1-publicaties en 21 boekhoofdstukken.

Joppe De Campeneere (die/hen) is content creator en storyteller. Die is gespecialiseerd in LGBTQ+ topics, met speciale aandacht voor de raaklijnen met popcultuur, mode en beauty. Als activist droomt die van én werkt die aan een wereld waarin het patriarchaat en al te rigide (gender)hokjes ontmanteld kunnen worden. Joppe werkt als content creator ook voor LGBTQ+ jongerenorganisatie Wel Jong.

Uwi Van Hauwermeiren (die/hun) is (zelf) non-binair, voorvechter van zichtbaarheid, (h)erkenning en acceptatie van genderdiversiteit en inclusiviteit en ook woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. Als POC wil die ook duidelijk maken dat er niet maar 1 manier is om non-binair te zijn, dat mensen ook veel meer zijn dan enkel hun genderidentiteit (en dat het geen term is die recent uitgevonden is door het witte westen).

Emmanuelle Verhagen is een D&I (diversity & inclusion) professional, inclusie- en trauma coach, intersekse activist en theatermaker en -schrijfster. Na een carrière in de media en IT als merkstrateeg in dienst van bedrijven als P&G, Nokia en Heineken, en na het oprichten en leiden van een internationaal merk adviesbureau, adviseert die tegenwoordig bedrijven over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie programma's. Hun is ook co-leader van de Belgische intersekse gemeenschap, bestuurder bij çavaria, ontwerpt én regisseert theatervoorstellingen die zinvolle gesprekken op gang brengen, met name rond gender & lichaamservaring en intergenerationeel trauma.

Evenement bekijken →
Panelgesprek: de penisdialoog
mrt
9

Panelgesprek: de penisdialoog

Panelgesprek: de penisdialoog

Steeds meer jonge mannen hebben erectiestoornissen. Dat blijkt uit een studie bij 3500 personen jonger dan 35. Dankzij dit grootschalig onderzoek werden de oorzaken breed in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat o.a. problematisch gebruik van porno kan leiden tot erectieproblemen in partnercontact.

Gunter De Win en Michelle Hufkens gaan in dialoog over dit onderzoek en reiken tools aan om mannen of penisbezitters opnieuw sensitiever te maken voor alternatieve, sensuele prikkels in solo en/of partnercontact. Ze geven tips over gedoseerd pornogebruik en het reduceren van angst en stress rond erectieproblemen in het algemeen.

Sprekers:

Gunter De Win is professor Urologie aan de UAntwerpen, adolescent- en reconstructie-uroloog in het UZ Antwerpen en congenitale uroloog in het University College London Hospital. Zijn grote onderzoeksinteressen zijn varicocele aandoeningen bij adolescenten en seksuele dysfuncties bij jonge mannen. In 2019 nam hij het initiatief voor de recent gepubliceerde ‘Male Sexual Health’ studie, waarin de connectie tussen seksueel dysfunctioneren en pornografie wordt aangetoond. 

Michelle Hufkens is Klinisch psycholoog, seksuoloog, en yogadocent uit het Antwerpse, werkzaam in Gent. Ze biedt (on/offline) begeleiding en workshops met thema's als sexual empowerment, sensualiteit en vitaliteit. Daarnaast schreef ze ook een boek om op een laagdrempelige manier met deze thema's aan de slag te kunnen gaan. 

Evenement bekijken →
Expo: Senne Misplon - Rondleiding in masculinities
mrt
6

Expo: Senne Misplon - Rondleiding in masculinities

Expo: Senne Misplon - Rondleiding in masculinities

Senne Misplon neemt je mee op een rondleiding door de expo Masculinities. Bekijk de tentoonstelling en het thema mannelijkheid door zijn ogen. Laat je verrassen door nieuwe inzichten en verfrissende perspectieven.

Senne Misplon (hij/hem) is 22 jaar en biedt met zijn onderneming o.a. lezingen en workshops aan over gender- en seksuele diversiteit. Als trans man en expert wil hij vanuit zijn onuitputtelijk enthousiasme en met een goede portie humor jong en oud sensibiliseren.

Praktische informatie:

Senne Misplon geeft een tour om 14u en om 16u. Plaatsen zijn beperkt, reserveer vooraf je ticket.
Een bezoek aan het museum is inbegrepen in je ticket.

Evenement bekijken →
Panelgesprek: masculinities nocturne #3
feb
24

Panelgesprek: masculinities nocturne #3

Expo: masculinities nocturne #3

Het FOMU gooit ‘s avonds de deuren open! Verwacht je aan een avondvullend programma met een Artis Talk van de Nederlandse fotograaf Hans Eijkelboom, een panelgesprek over 'Women on Men' en een performance door Female Takeover.

Jaouad Alloul is je host voor de avond. De expo ‘Masculinities’ is doorlopend open en in het FOMU-café kan je iets eten en drinken.

Programma:

  • 18u30: Deuren

  • 19u - 20u: Artist Talk Hans Eijkelboom (interview door Anne Ruygt (FOMU))

  • 20u30 - 21u30: Panelgesprek 'Women on Men'

  • 21u45 - 22u15: Performance Female Takeover

Panelgesprek: women on men

De tentoonstelling Masculinities werd samengesteld door een vrouwelijke curator. Wat gebeurt er wanneer vrouwen het narratief over mannen bepalen (en niet andersom, zoals zo vaak)? Als je de rollen omdraait en vrouwen mannen in beeld laat brengen, komt de female gaze centraal te staan. Kan je daarmee ook eeuwenoude machtsstructuren omverwerpen? En hoe zou een Feminities-expo eruitzien?

Moderator Reine Elisabeth Nkiambote spreekt erover met Alona Pardo (curator van de tentoonstelling Masculinities), Laure Cottin Stefanelli (deel van de tentoonstelling) en visueel kunstenaar Maryam Hedayat.

Dit panelgesprek gaat door in het Engels.

Evenement bekijken →
Filmscreening: Man Made - Sunny Bergman
feb
6
naar 13 feb

Filmscreening: Man Made - Sunny Bergman

Filmscreening Man Made

"Echte mannen huilen niet". In 'Man Made' onderzoekt Sunny Bergman wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Wat wordt nou gezien als typisch mannelijk en in welke stereotypen uit zich dat? En hebben mannen onder deze ideeën te lijden? Regisseur Bergman begint dicht bij huis met haar partner en familie. Samen met haar partner laat ze een hersenscan maken en spreekt ze met een neurowetenschapper over het al dan niet bestaan van fundamentele verschillen tussen mannen- en vrouwenbreinen.

Sunny Bergman weet steeds op geheel eigen wijze relevante onderwerpen aan te kaarten. Ze maakte eerder 'Beperkt houdbaar' - over het schoonheidsideaal voor vrouwen - en 'Sletvrees' - over de dubbele seksuele moraal.

Evenement bekijken →
Expo rondleiding: Rashif El Kaoui - Rondleiding in masculinities
feb
6

Expo rondleiding: Rashif El Kaoui - Rondleiding in masculinities

Expo rondleiding: Rashif El Kaoui - Rondleiding in masculinities

Rashif El Kaoui neemt je mee op een rondleiding door de expo Masculinities. Bekijk de tentoonstelling en het thema mannelijkheid door zijn ogen. Laat je verrassen door nieuwe inzichten en verfrissende perspectieven.

Rashif El Kaoui (hij/hem) is acteur, audio-maker en schrijver en maakt deel uit van het vernieuwde open ensemble van KVS. Hij is columnist voor de Standaard en Knack en schrijft opiniestukken over maatschappelijke topics. Als columnist voor de Poëziekrant werpt hij een alternatieve blik op de definitie van poetica en literatuur. Hij doceert onder meer aan het Conservatorium van Antwerpen, LUCA Drama & de Academie voor woord, muziek & dans in Morstel.

Samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat werkte hij aan het project De Man is Lam, over man-zijn anno nu. In 2019 regisseerde en speelde hij ‘The Man Squad BE’, de Belgische spin-off van een lecture-performance rond gender met sociaal-artistieke inslag.

Rashif El Kaoui geeft een tour om 14u en om 16u. Plaatsen zijn beperkt, reserveer vooraf je ticket. Een bezoek aan het museum is inbegrepen in je ticket.

Evenement bekijken →
Panelgesprek: mannelijkheid deconstrueren (festival van de gelijkheid)
dec
10

Panelgesprek: mannelijkheid deconstrueren (festival van de gelijkheid)

Het festival van de gelijkheid zal plaatsvinden in Gent op 9,10 en 11 december 2021. Drie dagen strijkt het festival neer in De Vooruit en omstreken voor panelgesprekken, interviews, docu’s en filmvoorstellingen, lezingen, tentoonstellingen, workshops en nog veel meer.

Een panelgesprek ‘mannelijkheid deconstrueren’ zal plaatsvinden op vrijdag 10 december van 18u30-20u.

Evenement bekijken →
Webinar: mannen zijn stoer, vrouwen zijn lief. Of toch niet?
nov
30

Webinar: mannen zijn stoer, vrouwen zijn lief. Of toch niet?

In deze webinar op 30 november 2021 om 20u bekijken we hoe verwachtingen rond mannelijkheid en vrouwelijkheid ons leven mee vormgeven en onderzoeken we hoe we die verwachtingen open kunnen breken.

Organisatie: Ferm vzw

Begeleiding: Koen De Doncker en Thomas Demyttenaere, Stafmedewerkers van vzw ZIJN - Beweging tegen Geweld en MoveMen

Evenement bekijken →